Glutenfri sweet & sour kyckling

Glutenfri sweet & sour kyckling

En ny rätt och som överraskning så blir det ännu en asiatisk sådan. Denna helgen gjorde vi en krispig version av sweet & sour kyckling. Sweet and sour kyckling är nästan som en kombo av två tidigare recept, apelsinkyckling och paprikakyckling. Krispigheten i friteringen från paprikakycklingen och sen en smaksätting som påminner om apelsinkycklingen. Som vanligt har vi ris till och det lagar vi i riskokaren.

För fyra personer behöver man ca 500-600g kycklingfile. Men, man kan också välja att ha t:ex fläskytterfilè om man vill variera sig.

Ingredienser till marinad/frityrsmet:

1 krm salt, 1 tsk kycklingbuljong eller 1 tärning, 1 dl vatten, 1 krm ingefärapulver alternativt 1 tsk riven färsk, 1 vårlök, 1dl majsmjöl.

Ta en mindre skål med 1 dl vatten och blanda ner kycklingbuljongen tillsammans med ingefära och hackad vårlök. Ställ åt sidan så det får stå och dra. Strimla sedan kycklingen i lång smala strimlor. Har man hela filér kan det vara bra att dela dem på längden så strimlorna blir tunna. Kläck ett ägg över dem, strö över majsmjölet och applicera vattnet från skålen genom en sil så inte lök och ingefärabitar åker med. Massera, utan att ha sönder strimlorna.

Ingredienser till sås:

2 tsk vitvinsvinäger eller risvinäger, 3 tsk soya, 4 tsk vatten, 3 tsk farin, 4 tsk vanlig ketchup.

Blanda allt noga i en skål och ställ åt sidan. Det ska användas sist, när all kyckling är friterad och klar.

Som vanligt friterar vi kycklingen i lämplig olja i ca 175-180C grader i en tjockbottnad gryta och bara några åt gången så temperaturen inte sjunker för mycket. Vi har nu lärt oss att dubbelfritering ger en krispigare och godare kyckling och det blir extra bra till denna rätten.

När all kyckling är friterad två gånger är det dags att fräsa på kycklingen tillsammans med såsen vi gjorde tidigare. Det viktiga här är att inte bränna såsen då den innehåller en del socker. Värm upp woken på hög men inte max värme. Såsen skall bara bubbla till lite lätt när man häller i den i woken och sen ska kycklingen på direkt. Vänd runt snabbt och mycket så såsen fördelar sig på alla bitarna. Är man duktig med woken så kan man vända bitarna genom att ”skaka” woken. För den framåt och dra tillbaka så bitarna flyger upp och landar i woken igen. Det kräver en del övning. Annars går det bra med en slev. När all sås är fördelad är rätten klar.

Servera med ris, sesamfrö och hackad vårlök, smaklig spis!