Vi har tidigare recenserat en färdiglagad teriakisås av Lee Kum Kee och vi skrev då att det är lätt att laga en glutenfri sådan själv. Här följer ett av de recept som vi mixtrat fram som vi tycker är enkelt, rustikt och smakfullt.
Följande ingredienser behövs till såsen:
- 1,5 dl Glutenfri Tamarisås. Vi använder Renée Voltaire
- 1 dl vatten
- 1 dl brunt- eller farinsocker
- 1 msk ingefära, färsk riven eller t:ex ingefärspasta
- 1 stor pressad vitlök eller 1 msk färdighackad vitlök
- 1 msk honung
- 1 msk sesamolja
- 2 msk mirin
- 1 msk majsmjöl
- 1/2 tsk potatismjöl

Rör ihop allt utom lite vatten(ca 2 msk), majsmjöl och potatismjöl. Koka upp under omrörning och se till att allt socker löser sig. När det kokar så plocka bort från plattan medans du blandar majsmjölet och potatismjölet med vatten som vi sparat. Ställ tillbaka såsen på plattan och vispa ner redningen medans såsen kokar upp igen. Såsen skall bli lite som nyponsoppa i konsistensen. Plocka bort och låt svalna. sila inte bort bitar av vitlök för så försvinner lite av den goda rustika smaken.


Använd såsen direkt med t:ex kyckling och ris eller i annat recept som kräver teriyakisås. Detta är en färsk sås så den kan inte sparas någon längre tid, men klarar sig ett par dagar i kylen, smaklig spis!

2 kommentarer
Kommentarer är stängda.