Glutenfri Yakiniku!

Glutenfri Yakiniku!

En Japansk rätt jag gillar är Yakiniku. Denna är enkel att laga glutenfri om man marinerar med egen marinad. I denna version förenklat och kortat ner förberedelserna då vi har lövbiff istället för enrecôte för att förenkla. För om man använder entrecôte måste man frysa köttet så man sedan kan skiva köttet tunt. Att frysa köttet tar lång tid.

För att laga Yakiniku behöver man följande ingredienser:

  1. 500-600g Lövbiff eller Entrecôte.
  2. 1-2 tsk Sesamolja
  3. 1 dl japansk glutenfri soja
  4. 3 tsk farinsocker
  5. 3 msk mirin
  6. 2 stora vitlöksklyftor
  7. 30g (cirka 1/2 dl) riven färsk ingefära
  8. Jasmin eller basmatiris för fyra personer
  9. Rostade/torkade sesamfrö
  10. Eventuella grönsaker man vill ha till, läs nedan.

Ingredienser, sesamolja, risvinsvinäger, soja och farinsocker

När man använder lövbiff är det bra att välja lövbiff med lite mer fett vilket man vanligtvis kanske inte vill ha i en lövbiff. Det ger mer smak.

När man skivar köttet behöver man inte skiva tunt som med entrecôte utan i strimlor på ca 3-5mm.

Om man inte hittat mirin i butiken kan man blanda en egen mirin-ersättare. Då tar man risvinsvinäger och farin eller vanligt socker. Blanda en tesked med socker per matsked risvinsvinäger. I detta recept blir det 3 teskedar socker och 3 matskedar risvinsvinäger. Blanda med en sked tills sockret löst sig helt i risvinsvinägern.

Då köttet helst ska marinera 3-5 timmar i marinaden så börjar man med den. Om man inte har tid och kan stå ut med lite mindre smak i köttet räcker en timmes marinering. Först, riv eller pressa vitlöken. Riv ingefära. Blanda farinsocker, soja, vitlök, ingefära och mirin till en fin svart marinad. Pappa använder farinsocker då det ger mer smak. Lägg köttet i en bunke med lock eller i en påse och häll över marinaden. Blanda köttet väl med marinaden. Lägg i kylen i 3-5 timmar för bästa resultat.

Tillagning

Strimlad Lövbiff

När det är dax att laga maten så kör man först igång riset. När det är tio minuter kvar så kan man börja steka köttet. Stek det i omgångar och inte allt på en gång. Annars blir det bara en kokande sörja.

Servera köttet med torkade/rostade sesamfrö och om man gillar lite färg och extra smak så kan man strössla Yakinikin med lite tunt skivad purjolök (den gröna delen) eller vårlök.

Grönsaker som passar bra till Yakiniku är edamamebönor eller wokad broccoli.

Smaklig spis!

Tillagning av yakiniku

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.