Pappas glutenfria pannkakor och plättar!

Pappas glutenfria pannkakor och plättar!

Jag älskar pannkaka och plättar. Som alla vet är originalet med vetemjöl. Men pappa har jobbat fram ett recept som passar både för mig som har celiaki och samtidigt för min syster som är mjölkproteinallergiker. Man behöver följande för 3-4 personer:

Pappa blandar alltid med elvisp då smeten måste blandas bra. Man börjar med att hälla i all havremjölken och sedan blandar man mjöl, Lindroos Softbake och bakpulver som man sedan häller i samtidigt som man vispar. I med saltet och sen knäcker man i äggen en och en samtidigt som man vispar. Man kan också knäcka alla äggen i en mugg eller liknande och hälla från denna. DÅ kan man samtidigt säkerställa att man inte får med några skal. Sist men inte minst, i med ”smöret”! Jag skriver ”smör” fast det heter nog margarin när det inte är gjort på mjölk. Vispa ett par minuter så smeten får bra konsistens.

Bästa lagg är ett ”gammalt hederligt” som pappa säger. Han har ett Skeppshult som gått i släkten och som man kan steka 7 plättar på samtidigt. Man ska ha mycket smör och medelhög värme. På vår spis är det nivå 7 av 10. Lagget skall uppnått en ordentlig arbetstemperatur innan man börjar annars blir dom första pannkakorna sladdriga och konstiga. Mycket smör. Det är bra att ha en flaska med flytande smör för det är enklast då man skall smöra. Bara att dutta i smör i varje form. Pappa använder en portionstratt (se bild) för enklast och snabbast fördelning av smet. När nästan ingen smet är flytande på ovansidan vänder pappa plättarna en liten runda och sen landar dom på fatet och får lite strösocker på sig, redo att ätas, smaklig spis!

1 kommentar

Kommentarer är stängda.