Baka glutenfritt bröd!

Baka glutenfritt bröd!

För att spara lite pengar så bakar vi en del bröd själva. Det blir mycket gott och mycket mer mättande än dom flesta bröd vi köper. Vi har köpt en bakmaskin som kan baka glutenfritt. Jag tror den knådar lite mer då. Men pappa gör en mix med bakmaskin och ugn. Han kör degprogrammet och sen lägger han degen i en form som körs i ugnen. Det blir jättebra! Vi köper Finax Havrebrödmix. En paket räcker till två bröd.

Följande behövs:

  1. 450g Havrebrödmix från Finax eller liknande glutenfritt alternativ.
  2. 4 dl fingervarmt vatten
  3. 1 msk oliv eller rapsolja
  4. 1 tsk salt
  5. 6g torrjäst
  6. 6g Lindroos Softbake

Man häller ner allt i bakmaskinens tråg och kör degprogrammet. Vårt program tar ungefär 90 min med jäsning. Se till att ugnen är på 250 grader när bakmaskinen är klar och smöra en bakform.

Släpp i degen från baktråget. Om man vill kan man pensla degen med lite vatten och strö på frön. Jag gillar sesamfrö.

Sätt in degen in i ugnen på 250 grader i 10 min, sänk sedan till 200 grader och låt stå i 25-30 min till. Märker man att brödet bränns för mycket på ytan kan man lägga en bit folie över. Testa med en baksticka och se så brödet är färdigt. Ta ut och vänd ut brödet på en skärbräda. Lägg en handduk över.

Brödet är fantastiskt när det är nytt. Jag äter någon skiva färskt. När brödet svalnat skivar pappa brödet och vi fryser in i påse. Sen kan man plocka fram när man behöver. En vända i brödrosten och dom är som nybakade igen!

2 kommentarer

Kommentarer är stängda.