Asiatisk glutenfri paprikakyckling!

Asiatisk glutenfri paprikakyckling!

Om ni kollat på mina andra rätter så gillar jag ju asiatiskt och friterat. Paprikakyckling är en kombo av det jag gillar mest och den är glutenfri!

Till marinaden behövs följande:

  • 1 ägg
  • 1 matsked soja
  • 1 matsked risvinsvinäger
  • 2 teskedar salt
  • 1 kryddmått peppar

För 4 personer behövs ca 3 filéer, lite beroende på storlek. Som panering behövs 1 deciliter majsmjöl. Den är ju glutenfri.

Strimla eller dela filéerna i små bitar. Blanda marinaden med visp och blanda sedan ner kycklingen. Blanda väl! Häll i majsmjölet och se till att det fastnar ordentligt på alla kycklingbitarna. Om man haft stora filéer kan man behöva mer majsmjöl. Bitarna skall bli nästan torra! Låt stå i kylen i 30-60 minuter. Värm upp olja till ca 175 grader och fritera kycklingbitarna. Ta inte så många i taget för då sjunker temperaturen på oljan för mycket. När bitarna är lätt orangebruna tar man upp med hålslev och lägger dem så dom kan rinna av. Gärna på ett nät eller grovmaskigt durkslag i metall. Det kan vara bra att starta riset samtidigt. Vi använder riskokare så det sköter sig självt.

Under tiden man friterar kan man förbereda såsbasen och skiva upp paprikan. Man behöver följande till såsbasen:

  • 1,5 deciliter vatten
  • 2 matsked tomatsås,chilisås eller vanlig ketchup
  • 1 matsked farinsocker
  • 1 matsked soja
  • 1 matsked risvinsvinäger

Häll i allt i en liten gryta eller såsgryta. Värm upp och under omrörning och ställ sedan åt sidan.

Till paprika kyckling behöver man självklart paprika och gul och röd är godast och ger fina färger. Vi behöver följande:

  • 1 gul och en röd stor paprika
  • 1-2 klyftor vitlök eller en strimlad gul lök eller hackad vårlök

Då min mamma inte gillar vanlig lök så körde vi med vitlök. Man kan kombinera om man vill. Kärna ut och hacka eller strimla paprika och lök i bitar.

Efter att man friterat all kycklingen så friterar man alla en gång till så dom blir extra krispiga. Vill man ha dem extra extra krispiga friterar man en tredje gång.

Vi behöver en redning till såsen. Blanda ut 1 matsked majsmjöl med en halv deciliter vatten i en liten skål. Nu är det dags för woken att göra sitt jobb. Häll i en neutral olja, raps eller solrosolja och woka paprikan och löken på rätt hög värme.

När paprikan fått sig en omgång i woken är det dags för sås och redning. Häll i och blanda runt så redningen blir tjock men bränn inte den. Sen skickar vi i kycklingen och blandar runt. Plocka av woken från spisen och servera direkt med ris och rostade sesamfrö.

Smaklig spis!