Teriyaki-färs med risnudlar är en snabb, lättlagad och god rätt som har få ingredienser. Detta är en rätt som jag och pappa knåpat ihop tillsammans med saker vi hade hemma vid ett tillfälle då vi ville ha något snabbt, gott och mättande och som använde vår nyinköpta glutenfria Teriyakisås.
Ingredienser:
- 400-500g Köttfärs (fläsk, nöt, blandfärs, kycklingfärs, kanske vego?)
- Risnudlar för 4 personer, naturella eller med smak.
- 3-4 msk Teriyakisås (glutenfri), vi rekommenderar Lee Kum Kee.
- 1 morot
- 1/2 spetskål
- 4 stjälkar vårlök
- 1-2 kyftor med vitlök eller 1 msk inlagd
- 2-3 msk Flytande honung
- salt
- Eventuellt sambal eller chiliflakes för sting.

Lägg färsen i woken och låt den börja steka. Undertiden kan man förbereda grönsakerna. Börja med vårlöken. Tvätta och ”skala” (om det yttre lagret är torrt) vårlökarna och skär bort ändarna och hacka dem. Tvätta moroten. Strimla tunt och hacka i mindre bitar. Är man lat så river man den grovt men det blir inte lika bra. Dela spetskålen och använd toppen. Strimla och hacka i små bitar. Sen påbörjar vi nudlarna. Vi använde Santa Marias risnudlar. Tillaga enligt instruktioner på förpackningen. Medans ni väntar på att de ska bli färdiga så fixar man färsen!


Stek färsen tills den börjar bli ”torr”. Tillsätt vitlöken och honungen. Fräs på lite till så att honungen ”karamelliserar” färsen lite lätt och vitlöken rostas. Häll i vårlök, morot och spetskål och vänd runt ordentligt och se till att grönsakerna får lite värme, dom ska inte brännas. Tillsätt teriyaki och blanda väl. Skaka, hysta med woken eller blanda väl så allt blandar sig fin. Inget ska bränna så ha ”rörelse” på det som är i woken.


Om man vill ha lite sting så smakar man av med sambal eller lite chiliflakes. Eller kanske bara lite salt och peppar om man inte gillar starkt. Och min favorit, sesamfrö, funkar som garnering och mer smak.
Lägg upp en hög med nudlar och klicka på teriyaki-färs (och strössla sesamfrö om man gillar det), blanda runt och ät, smaklig spis!
