Ibland vill man ha något färskt, mättande och som går hyffsat snabbt att tillaga. Ostbulle är en sådan! Det florerar många recept på sociala medier och vi har knåpat ihop en glutenfri version som blir mycket bra. Detta recept har väl två nackdelar, det kräver att man har en stark och ganska stor mixer och ingredienserna är dyra (men man kan snåla om man vill)
Ingredienser:
- 2dl smakfri olja, t:ex raps eller matolja
- 2,5dl Mjölk, valfri men gärna 1,5% fett eller mer
- 3 Stora ägg
- 2dl riven ost, Gouda är gott men man kan ta sin egen favorit.
- 1dl riven Parmesan eller Pecorino
- 6dl Tapiokamjöl eller 3dl tapioka och 3dl vanligt glutenfritt.
- 2 tsk salt

Förbered med att plocka fram en muffinsform för stora muffins. en sådan för sex muffins, och sätt ugnen på 200 grader. Plocka fram mixern och alla ingredienser.
Kläck sedan i äggen och häll i allt utom mjölet i mixern. Ta sen hälften av mjölet och kör mixern så det blandar sig och sen resten av mjölet. Denna smeten blir rätt tjock så man kan behöva hjälpa till att få ner allt så det mixas.

Formen behöver inte smörjas, det är olja i smeten. Häll upp smeten i formen. Det skall vara smet i alla men cirka en centimeter till godo då bullarna sväller bra. Det gör inte så mycket om man kladdar lite som jag för det är enkelt att plocka bort när det är färdiggräddat. In med formen i ugnen.

Bullarna är klara efter ca 20 min eller när dm svällt upp och fått en lätt brun nyans. Det går att går att äta dem direkt och dom är godast då. Ät dem hela eller bryt dem på mitten.
Vill man ha dem extra smaskiga så kan man ha lite smör och sylt eller bara sylt då dom är rätt ”smöriga” av sig själva.
Dessa bullar är inte så billiga att göra men ack så goda. Därför har jag ovan skrivit att man kan köra 50/50 med Tapioka och vanligt glutenfritt mjöl eftersom Tapioka inte är speciellt billigt i Sverige. Runt 80kr/kg. Men de är väl värda att testas en gång med tapiokamjöl. Vill man spara in än mer så byter man Parmesan/Pecorion till vanlig ost. Det blir ett val i kostnad och smak.
