Glutenfri lasagne!

Glutenfri lasagne!

Nu ska vi laga en annorlunda, enkel men god glutenfri lasagne med fläskfärs, bacon och parmesan.

Ingredienser till köttfäsen:

  • 500g fläskfärs
  • 1 paket bacon 120g
  • 200g passerade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 stora klyftor vitlök
  • 1 dl Chilisås
  • 1 dl vatten
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1/2 tsk Örtsalt (gärna Herbamare från A.Vogel)
  • 1 tsk oregano
  • 1/2 tsk lökpulver
  • Salt och peppar efter behag

Ingredienser till béchamelsås:

  • 50g Flytande smör (för enkelheten)
  • 3 msk majsmjöl
  • 6 dl mjölk
  • 3 msk vitt matlagningsvin
  • 50g parmesan och 100g vanlig riven taco ost
  • salt och peppar
  • 1 pkt lasagneplattor, 250g. Gärna Semper.
  • 150g gratängost för topping.

Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en normalstor ugnsform. Sen gör vi köttfärssåsen. Klipp bacon i smala strimlor. Lägg sedan färs och bacon i en stekpanna och fräs på. Se till att finfördela färsen när den steks. När allt är genomstekt sänker man värmen och pressar på vitlök, häller på chilisås, passerade tomater, vatten, tomatpuré och vatten. Blanda runt ordentligt. Lägg i oregano, lökpulver, örtsalt och lite salt och peppar. Låt det koka upp men kör lite omrörning då och då så det inte bränner i botten. Ställ av medans man gör béchamelsåsen

Nu gör vi Béchamelsåsen. Riv parmesanen och blanda med den andra rivna osten i en skål. Det viktigaste när man gör béchamelsås är att röra om hela tiden så det inte bränner i botten på såskastrullen. Börja med att ha rätt hög värme men inte max. 75% av max är nog bra. En bra béchamelsås tar lite tid att göra. Häll i det flytande smöret och majsmjölet. Se till att blanda väl så det blir en jämn ”smet”. Häll sedan på mjölken i omgångar. Inte för mycket i taget för då blir det inte bra. Vispa sakta hela tiden. När man fått i all mjölken får man se till att vispa, så det inte bränner i botten. Värm tills såsen tjocknar till precis innan den börjar koka. plocka då bort kastrullen och blanda ner ost och matlagningsvinet. Stäng av plattan och ställ tillbaka på plattans eftervärme(eller på lägre värme om ni har induktionshäll eller gasol). Vispa tills osten smält helt. Salta och peppra efter smak.

Nu kommer den enklare delen. Plocka fram ugnsformen och varva béchamelsås, lasagneplattor och köttfärs. Understa och översta lagret skall vara Béchamelsås. Ställ in mitt i ugnen i 35-40 minuter. Efter 15 minuter öppnar man och lägger på gratängosten överst. Se till att fördela jämnt över hela lasagnen.

I väntan på att lasagnen blir klar kan man göra sig en enkel sallad att ha till. Vi brukar ha strimlad isbergssallad med färdig sesamdressing* eller en dressing på olja, vit balsamvinäger och italiensk salladskrydda.

Denna lasagne räcker till 6 normala portioner, lite beroende på hur hungrig man är. Smaklig spis!

* Sesamdressing från Lucky katt som Hung Fat trading importerar och finns i välsorterade butiker och asiatiska matbutiker.