Glutenfri Friterad kyckling!

Glutenfri Friterad kyckling!

En favorit när jag var liten och vi var på kinarestaurang var friterad kyckling. Som vi alla vet så är det vetemjöl i all sådan frityrsmet. Pappa har testat många olika blandningar. Idag hade vi friterad kyckling med Basmatiris och jag har skrivit ner vad som behövs.

  • 600-700g kyckling filé eller liknande (bara det är utan ben)
  • 5-10dl rapsolja
  • 2 ägg (bara vitorna används)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2-1 tsk salt
  • 2 dl Durra mjöl (funkar med rismjöl med eller en mix av dom två)
  • ca 1,5dl vatten
  • Bonus om man vill ha knaprig fritering är panko eller krossade cornflakes (idag hade vi några med cornflakes)

För att friteringsprocessen ska hållas kort förkokar pappa kycklingen så den inte behöver ligga i oljan så länge. Han delar kycklingen i små lagom stora bitar, ca 2×2 cm, och kokar dem i saltat vatten. Dom får sen ligga och rinna av och svalna lite medans smeten blandas. Här började pappa värma upp oljan i en kastrull. Vi hade ca 10dl olja då vi hade en stor kastrull. Det ska vara så djupt så man kan släppa ner en kycklingbit och den täcks med olja. Den skall upp till 170 grader celsius. Pappa kollar med termometer, men man kan använda en vit brödbit (glutenfri), då skall den bli brun på ca 1 min i oljan.

Sen blandar man mjöl, bakpulver och salt med en handvisp i en bunke. Man vispar två äggvitor i en annan bunke (enklast med elvisp) så mycket att man kan vända på den utan att det trillar ut, lite som maräng. Vispar sakta ner vattnet i mjölet. Det skall bli en ganska fast gegga så man får vara försiktig med vattnet. Smeten skall bli lite lite mjukare av äggvitan som sen blandas ner. Nu är det dax att hälla i kycklingen och blanda runt.

Tid att fritera! Om man har glutenfri panko eller krossade glutenfria cornflakes så har man detta i en djup tallrik så kycklingen med smet på kan mellanlanda i denna innan man lägger den i frityren. Om man inte ska ha dem knapriga med panering åker kycklingbitarna med frityrsmet direkt i frityroljan. Man ska inte lägga i för många åt gången för då sjunker temperaturen på oljan för mycket. Antalet beror på storlek på gryta man har och mängden olja. När bitarna är lagom bruna, efter ca 1-2 min, så tar man upp dem med hålslev och lägger dem med fördel i/på något där de kan rinna av. Pappa har ett galler bitarna får ligga på och rinna av tills nästa omgång är klar. Då flyttar han dem till serveringsfatet. När alla är friterade så äter vi med basmatiris med rostade sesamfrö på och lite olika såser till kycklingbitarna. Lycka till!

Friterad kyckling

Jag gillar glutenfri soyasås till mina kycklingbitar. Syrran gillar ICA’s Thai sweet chili, den är lagom stark och lagom söt. Dessutom billig. Pappa gillar Tamari, en japansk, lite sötare soyasås. Tamari finns glutenfri. Jag tycker den är god om man har friterad fetaost.